1,25-Dihidroksi vitamin D testi
1,25-Dihidroksi vitamin D testi
Alternatif isimleri
Vitamin D2; Vitamin D3; Kalsidiol; Kalsifidiol; Kalsitriol; 25-OH Vitamin D; 25-Hidroksi Vitamin D; 1,25-Dihidroksi Vitamin D
Vitamin D testini neden yaptırmalısınız?
Eğer D vitamini eksikliğinizi varsa belirlemek için test yaptırmanız gerekir ya da Vitamin D tedavisi için vitamin takviyesi alıyorsanız değerlerinizin uygunluğunu takip etmek için de bu testi uygulayabilirsiniz.
Vitamin D testini ne zaman yaptırmalısınız?
Bu testi yaptırmanız için gerekli durumlar; kalsiyum, fosfor ve paratiroid hormonlarınızın fazla olması, kemik hastalığı ya da kemik zayıflığı hastalığınızın olması, eksik olan D vitamini için tedavi görecek olmanız veya osteoporoz tedavisi görecekseniz gereklidir. Başka bir durum da ise yaşlı kadın ya da malabsorbsiyonu olan kadın kategorilerinde olup D vitamini eksikliği tehlikeniz varsa bu testi uygularsınız.
Vitamin D testini yaptırmak için ne numunesi kullanılır?
Testi uygulamak için kolunuzdan damar yoluyla kan alınır ve bu numuneyle test yapılır.
Vitamin D testi için hazırlık gerekir mi?
Hayır. Test için herhangi bir hazırlık yapmanız gerekmez.
Günlük hayatta kullanılan süt ya da tahıl içeriklerinin vitamin D ile desteklenmesi pratikte iyi midir?
Evet, günlük hayatta kullanılan yiyecekler vitamin D ile güçlendirilmesi yapılabilir. Özellikle kış, kapalı alanlar ve bulutlu havalarda olduğu gibi güneşe az maruz kalınan durumlarda vücudumuz yeterli miktarda vitamin D üretmez. Bu gibi durumlarda diyetle Vitamin D alınabilir. Özellikle doğal balık yağı gibi birkaç yiyecekte bol miktarda bulunur. Bazı ülkeler bunu çoğunlukla süte, kahvaltılık gevreğe ve meyve suyuna vitamin D ekleyerek günlük ihtiyacını karşılamaya çalışır. Böylece juvenil riteks görülme olasılığı ciddi bir şekilde azalır diğer kişilere göre görülme riski azalır.
Günlük Vitamin D ihtiyacımızı yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinden karşılayabilir miyiz?
Evet, günlük D Vitamini ihtiyacımızı yoğurt ve peynir gibi ürünlerden karşılayabilmemiz mümkün. Tüm süt ve süt ürünleri bu konuda bünyemizi güçlendirebilir. D vitamini konusunda araştırma yapan bazı araştırmacılar yetişkinlerin günlük 2000IU D vitamini alınması gerektiğini önermektedir. Bunu da bu günlük aldığımız süt ürünlerinden karşılayabiliriz.
D Vitamininin başka kullanım alanları var mıdır?
Evet, D vitamini başka kullanım alanlarında da bulunur. Sedef hastalığının tedavisinde topikal olarak kullanılan bu vitaminin bir krem formu vardır. Ayrıca otoimnun olayların kontrol edilmesinde de D vitamini kullanılır. Bu gibi başka alanlarda yapılan çalışmalarda mevcuttur.
D vitamini kalsiyum emilimi için gerekli midir?
Vücudumuz da kalsiyum emilimi D vitaminine bağlı bir faktördür. Bunun için birçok üretici şirket kalsiyum alımını sağlamak için kalsiyum takviyelerine D vitamini eklemektedir. Ama diğer kaynaklardan örneğin güneş, süt ürünleri vs. D vitamini alıyorsanız ek olarak tekrar vitamin almanız gereksizdir. Ama yine de vitamin D miktarı fazlalığının zararlı bir etkisi yoktur.